Skąd sygnał on/off dla wzmacniacza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sk
    Classic
    • 2013
    • 22

zajebiaszcze auto ale po co Ci te świnki?? większy respect na dzielni?? :diabelski_usmiech
  • kwak410
    Ambiente
    • 2011
    • 174

Jak w temacie - którym sygnałem z radia SWING sterować on/off we wzmaku ?

Tutaj opis pinów

pomożecie ?
    O3 RS TDI DSG

Komentarz

• spacewalker
      Elegance
      • 2012
      • 940

A to nie jest sterowane CAN-em po uruchomieniu silnika ?

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Zamieszczone przez spacewalker
        A to nie jest sterowane CAN-em po uruchomieniu silnika ?
        Niestety jest . A w złączu radia nie ma wyprowadzonego bezpośrednio sygnału REMOTE do sterowania wzmacniacza.
        Nie jestem nawet pewien czy istnieją adaptery CAN, które były by w stanie "wyprowadzać" taki sygnał, bo o ile z sygnałem włączenia/wyłączenia radia tak jak to jest w ori ( włączenie po przekręceniu zapłonu i wyłączenie przy wyjęciu kluczyka ze stacyjki czyli tzw. sygnał "S" ) nie powinno być problemu to chyba taki sygnał nie będzie pojawiał się przy manualnym włączeniu/wyłączeniu radia "z gałki" ( radio nie wysyła chyba takich sygnałów na zewnątrz, na CAN ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ploter
          Drive
          • 2010
          • 50

A może to ten pin

15 – Voltage supply, positive, terminal 30

Pasowałoby sprawdzić który pin ma +12V po włączeniu niezależnie czy ze stacyjki czy z gałki..... ;]

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

ploter, terminal 30 to stałe napięcie 12V z akumulatora. Na radiu nie ma nigdzie ani napięcia pojawiającego się po przekręceniu kluczyka ( +12V po zapłonie ), ani napięcia, które pojawia się po włączeniu radia.

Ale jeśli ktoś używa tylko kanałów przednich do sterowania wzmacniacza ( FL i FR ) to wyjście głośnikowe jednego z kanałów tylnych ( RL lub RR ) można sprytnie wykorzystać do sterowania wzmacniaczem. Wykorzystuje się wtedy fakt, że końcówki w radiu pracują w tzw. mostku, czyli przy braku sygnału sterującego ( tył całkowicie wyciszony funkcją FADER w radiu ) na wyjściu każdej końcówki pojawia się wartość napięcia równa ok. połowie napięcia zasilania ( czyli coś koło 6-7V ), ale mierzone względem masy. To napięcie można wykorzystać do sterowania małego przekaźnika ( z cewką 6V / 400-500ohm ), który potem swoim stykiem podaje 12V na REMOTE we wzmacniaczu. Takie podłączenie nie obciąża "końcówki" w radiu, bo jest ona przystosowana do podawania prądu rzędu kilku amperów, a przekaźnik bierze średnio ok. 10-20 mA no i całość nie wymaga ingerencji w radio ( można to podłączyć na kabelkach przy złączu radia ).
            Ja mam tak zrobione u siebie i działa idealnie ze wzmakiem...

Komentarz

• kwak410
              Ambiente
              • 2011
              • 174

Czyli na wzmacniacz musi być po prostu podane 12 V, tak ? Jeśli zakładam, że wzmacniacz nie musi grać przy wyjętym kluczyku ze stacyjki to mogę podać na REMOTE po prostu napięcie 12 v pojawiające się po włączeniu zapłonu i tyle. Mam rację ?. Mam tak podłączone CB radio więc jak podłącze pod ten pin w skrzynce z bezpiecznikami jeszcze sterowanie do wzmaka to czy będzie OK ?

A tak na marginesie to czy wzmacniacze z wejsciami hi-input nie powinny być sterowane właśnie tymi sygnałami ? hi-input jest po to jak ktoś nie ma line-out w radiu. nie ma line-our bo jego radio nie jest przystosowane do współpracy ze wzmacniaczem, więc tym samym nie ma wyjścia REMOTE przecież głupie to trochę.
              O3 RS TDI DSG

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez kwak410
                A tak na marginesie to czy wzmacniacze z wejsciami hi-input nie powinny być sterowane właśnie tymi sygnałami...
                Wiem, że niektóre wzmaki mają taką funkcję ( włączanie po pojawieniu się sygnału ), ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie, więc, to po prostu kwestia producenta/modelu...

Czyli na wzmacniacz musi być po prostu podane 12 V, tak ? Jeśli zakładam, że wzmacniacz nie musi grać przy wyjętym kluczyku ze stacyjki to mogę podać na REMOTE po prostu napięcie 12 v pojawiające się po włączeniu zapłonu i tyle. Mam rację ?...
                Teoretycznie masz rację, ale w takiej opcji podłączenia mogą pojawiać się "strzały" w głośnikach przy przekręcaniu kluczyka w kierunku "na zapłon" bo radio i wzmak będą startować w tej samej chwili ( przy wyłączaniu zapłonu najpierw zginie 12V "po stacyjce", czyli wyłączy się wzmak a dopiero przy wyjęciu kluczyka ze stacyjki wyłączy się radio). Strzały mogą się też pojawić wtedy, gdy przy włączonym zapłonie ( czyli pracującym wzmaku ) włączysz/wyłączysz ręcznie radio.

Komentarz

• Ostlander
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 163

Sprawdź złącze nr4 pin nr 4 lub nr 10. Jest to sterowanie zmieniarką.
                  Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• spacewalker
                    Elegance
                    • 2012
                    • 940

Tyle ze zmieniarka działa na wyłączonym zaplonie. Jak mozesz to kombinuj z zasilaniem po stacyjce.

Komentarz

• kwak410
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 174

Zamieszczone przez kowal 2002
                      A tak na marginesie to czy wzmacniacze z wejsciami hi-input nie powinny być sterowane właśnie tymi sygnałami...
                      Wiem, że niektóre wzmaki mają taką funkcję ( włączanie po pojawieniu się sygnału ), ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie, więc, to po prostu kwestia producenta/modelu...

Czyli na wzmacniacz musi być po prostu podane 12 V, tak ? Jeśli zakładam, że wzmacniacz nie musi grać przy wyjętym kluczyku ze stacyjki to mogę podać na REMOTE po prostu napięcie 12 v pojawiające się po włączeniu zapłonu i tyle. Mam rację ?...
                      Teoretycznie masz rację, ale w takiej opcji podłączenia mogą pojawiać się "strzały" w głośnikach przy przekręcaniu kluczyka w kierunku "na zapłon" bo radio i wzmak będą startować w tej samej chwili ( przy wyłączaniu zapłonu najpierw zginie 12V "po stacyjce", czyli wyłączy się wzmak a dopiero przy wyjęciu kluczyka ze stacyjki wyłączy się radio). Strzały mogą się też pojawić wtedy, gdy przy włączonym zapłonie ( czyli pracującym wzmaku ) włączysz/wyłączysz ręcznie radio.
                      Ale mogą się pojawić te strzały czy pojawią się na pewno ?

Teoretycznie mógłbym zrobić tak jak ty z tymi i dać przekaźnik na przewody z tylnych głośników, ale chciałem je w najbliższej przyszłości wykorzystać jako sygnał dla kanału 3 i 4 we wzmacniaczu w celu "napędzenia" subwoofera.

Kurcze jak to zrobić ???

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 12 09:25 ]
                      Tyle ze zmieniarka działa na wyłączonym zaplonie. Jak mozesz to kombinuj z zasilaniem po stacyjce.
                      No chyba tak właśnie zrobię tylko piszą coś, że trzaski mogą być.

Próbowałeś tak zrobić ?
                      O3 RS TDI DSG

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Podpiac kabelek pod skrzynke przekaznikow, gdzie jakis + bedzie po stacyjce dopiero
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kwak410
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 174

Jakoś przeoczyłem ten post - znaczy ze dziala na wylaczonym zaplonie jak radio jest wlaczone ? czy caly czas dziala ?

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 12 20:18 ]
                          kowal 2002, a powiedz mi proszę co to są za sygnały z wtyczki 4 piny 2,3,8 ??
                          O3 RS TDI DSG

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

kwak410, wg opisu było by to wyjście na zewnętrzny wzmacniacz. Jednak podejrzewam, że ta rozpiska jest trochę niedokładna, bo np. u mnie w Bolero tych pinów wcale nie ma więc nie sądzę aby były w Swingu. Może w jakiejś wersji VW one są ale u nas raczej nie.

Komentarz

Pracuję...